Aarsmaden of aarswormen: je wil ze liever vermijden dan behandelen. De gedachte dat er kleine wormen zich in je darmen nestelen, is onaangenaam. Gelukkig zijn aarsmaden makkelijk te behandelen: een wormdodend middel als mebendazole behandelt de vervelende parasieten.
Wat zijn aarswormen?
Aarsmaden (of aarswormen) zijn kleine, dunne parasitaire wormen die de dikke darm van mensen infecteren. Ze komen vooral bij kinderen voor, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben.
Aarsmaden zijn zichtbaar in de ontlasting; ze zijn wit, enkele millimeters groot en erg beweeglijk. Je herkent aarswormen verder aan jeuk rond de aars, vooral ’s nachts. De wormen komen ’s nachts uit de darm om hun eitjes aan de huid rond de anus te leggen. Door te krabben blijven de eitjes aan de vingers en nagels kleven. Zo raken anderen besmet.
Aarswormen oorzaak
Aarsworminfecties worden veroorzaakt door het inslikken van eitjes van de aarsworm. Overdracht kan plaatsvinden via direct contact met besmette oppervlakken en daaropvolgende mondcontaminatie, inademing van zwevende eitjes in de lucht of via de inname van eitjes door besmet voedsel, drinkwater of andere objecten.
Onvolledige behandeling na eerdere infecties, nauw contact met geïnfecteerde personen en een gebrek aan goede hygiëne dragen ook bij aan het risico op aarsworminfecties.
Aarsmaden behandeling
Medicatie tegen aarswormen
Een behandeling van aarsmaden bestaat uit een kuur met een wormdodend middel. Dat is doorgaans mebendazol, een geneesmiddel dat worminfecties behandelt. Mebendazol interfereert met de absorptie van glucose door de wormen, wat leidt tot uitputting van hun energiereserves en uiteindelijk tot hun dood. Je vindt mebendazol onder de merknaam Vermox.
Het medicijn is enkel efficiënt tegen volwassen wormen, niet tegen de eitjes. De behandeling moet je na 2 weken herhalen. De overlevende eitjes die tijdens de eerste behandeling niet uitkwamen, blijven namelijk achter als ze onbehandeld blijven.
Hygiënemaatregelen
Een goede hygiëne is cruciaal om (her)besmetting te voorkomen. Onthoud volgende tips bij een besmetting met aarsmaden:
- Was je handen grondig met zeep en water, vooral na gebruik van het toilet.
- Was je ondergoed en beddengoed dagelijks.
- Houd je nagels kort.
- Vermijd contact met de huid van iemand die aarswormen heeft.
Als één persoon in je gezin of naaste omgeving aarswormen heeft, is het belangrijk om alle gezinsleden te behandelen met een wormdodend middel. Dit helpt om verspreiding van de wormen te voorkomen.
Aarsmaden blijven terugkomen
Gaan de aarswormen niet weg? Dan is het mogelijk dat de behandeling niet voldoende was en enkele wormen of eitjes overleefden.
Aangezien aarsmaden zich snel en makkelijk verspreiden, is een herbesmetting niet uitgesloten. Daarom moeten bepaalde hygiënemaatregelen goed worden nageleefd.
Aarsworm of lintworm
Aarswormen en lintwormen zijn twee parasieten die in de darmen bij mensen voorkomen. Ze verschillen echter in grootte, vorm en levenscyclus. Lintwormen kunnen tot wel 10 meter lang worden en leven in de dunne darm, terwijl aarswormen ongeveer 1 centimeter groot zijn en in de dikke darm vertoeven.
Lintwormen worden meestal overgedragen via besmet rauw vlees, aarswormen verspreiden zich door eitjes in te ademen of via direct contact met besmette oppervlakken.
Aarsmaden behandelen
Onthoud het volgende over aarswormen:
- Aarsmaden zijn kleine parasitaire wormen in de dikke darm, vooral bij kinderen.
- Symptomen zijn jeuk, zichtbare wormen en overdracht via eitjes na krabben.
- Infectie komt door inslikken van eitjes via contact, inademing, voedsel of water.
- Mebendazol behandelt volwassen wormen, niet eitjes; herhaal na 2 weken om ook de uitgekomen eitjes te behandelen.
- Strikte hygiëne, handen wassen en dagelijkse verschoning van beddengoed voorkomen herbesmetting.
- Onvolledige behandeling kan aanhoudende problemen veroorzaken.
- Aarswormen verschillen van lintwormen in grootte en verspreiding.