Ai, een aft in je mond? Dan ben je niet alleen: 1 op de 5 krijgt namelijk wel eens zo'n pijnlijk zweertje in de mond. Ze maken eten en drinken onaangenaam en zijn bovenal erg frustrerend. In deze blog leggen we uit vanwaar ze komen en vooral, hoe je aften in de mond kan behandelen en voorkomen.
Wat zijn aften in de mond?
Aften zijn pijnlijke en vervelende blaasjes aan de binnenkant van je mond. De wit-grijsachtige plekjes zijn kleine letsels van het mondslijmvlies met een doorsnede van 3 à 4 millimeter.
Aften verschijnen onder meer:
- onder de tong
- op de lippen
- op het tandvlees
- op het gehemelte
- aan de binnenkant van de wangen
In zeldzame gevallen komen aften in de keel en keelholte voor.
Vooral tieners en jongvolwassenen ondervinden last van vervelende aften in de mond. Vanaf 40 jaar verkleint de kans op aften aanzienlijk.
Hoe krijg je aften?
De precieze oorzaak van aften in de mond is moeilijk te achterhalen. Er zijn namelijk verschillende factoren die aften uitlokken. Zo steken ze vaak de kop op als we vermoeid zijn en dus minder weerstand kunnen bieden. Aften worden ook regelmatig gelinkt aan een vitaminetekort, maar dat geldt slechts voor een handvol vitamines. Andere triggers, en nog meer een combinatie ervan, liggen dus meer voor de hand.
Mogelijke oorzaken voor aften in de mond:
- stress
- erfelijke aanleg
- kleine wondjes in de mond door bijten op de wang, tandenborstel of flossen, een kunstgebit dat niet goed past, scherpe randen aan een tand, een harde korst of te warm eten
- tekort aan vitamine B12, foliumzuur of ijzer
- geneesmiddelen
- hormoonschommelingen
- slechte mondhygiëne
- vermoeidheid & verminderde weerstand
- gevoelige reactie op tandpasta (met natriumlaurylsulfaat)
Uitzonderijk zijn aften te wijten aan onderliggende aandoeningen zoals darmziekten (bv. ziekte van Crohn), het Bechet-syndroom of een hiv-infectie.
Zijn aften besmettelijk?
Aften zijn erg pijnlijk, maar niet besmettelijk. Ze worden vaak verward met een koortslip, veroorzaakt door het besmettelijke herpes-simplexvirus. Een aft bevindt zich altijd binnenin de mond, terwijl een koortslip doorgaans buiten de mond opduikt.
Hoe kan je aften in de mond behandelen?
Aften verdwijnen meestal vanzelf binnen 14 dagen. Toch kan je zelf aften behandelen en zo het genezingsproces versnellen of ongemak verlichten. Enerzijds kan je jouw dagelijkse routine aanpassen tot de aft volledig genezen is. De volgende tips zorgen er namelijk voor dat je de aft niet nog meer irriteert:
- Eet minder pikant en gekruid.
- Vermijd hard of scherp voedsel (bv. toast).
- Drink geen zure dranken (bv. fruitsap).
- Verkoel de aft met een ijsblokje.
- Poets je tanden voorzichtig en sla zeker geen poetsbeurt over.
- Raak de aft niet aan met je tong of vingers.
Anderzijds kan je een gepast middel tegen aften in huis halen. Dat breng je aan op de aft of in je mond en werkt dus rechtstreeks in op je kwaaltje. De meest doeltreffende producten tegen aften zijn aanstipvloeistof, een gel of zalf en een spray.
Aanstipvloeistof
Met een wattenstaafje breng je een verlichtend of beschermend middel op de aften aan. Onder meer Urgo Filmogel is zo’n beschermend product tegen aften. Filmogel werkt als een pijnwerend schild rond de wond en houdt zo externe invloeden tegen. Oralmedic is een eenmalige behandeling tegen aften. Met de applicator breng je een beschermende barrière aan en bevorder je de genezing.
Gel of zalf tegen aften
Een mondgel of zalf tegen aften breng je net als een aanstipvloeistof op de aft aan. Gengigel met hyaluronzuur stimuleert de doorbloeding van je tandvlees en mondslijmvlies stimuleert en zo het genezingsproces het activeert en versnelt. Precies wat je nodig hebt bij een aftenuitbraak.
Spray of mondspoeling
Met een spray tegen aften breng je beschermend product aan zonder aanraking, met een mondspoeling verzorg je dan weer je hele mond. Sprays en spoelingen zijn praktisch als je een aft verborgen in je keel hebt. De Urgo Mondspray versnelt de genezing en werkt tegen de pijn. Net als de Gengigel bevat de gelijknamige spray hyaluronzuur en is daarmee een heilzaam middel tegen aften.
Medicatie tegen aften
Ten slotte helpt medicatie ook aften te bestrijden. Zo kan je het middel Pyralvex op de aft aanbrengen, een ontsmettend mondspoelmidden of verdovende spray gebruiken. Gaat de pijn niet over? Neem dan een pijnstiller (bv. paracetamol). Als de aft niet verdwijnt en de pijn houdt aan, neem je best contact met je (tand)arts op.
Hoe kan je aften voorkomen?
Er is geen wondermiddel dat aften kan voorkomen. Een gezonde levensstijl, beperkte stress en voldoende slaap helpen niet enkel tegen aften, maar bevorderen ook je algemene gezondheid.
Preventief vitamine B12, foliumzuur of ijzer innemen heeft geen zin als je arts geen tekort heeft vastgesteld. Kies dan liever voor een goede multivitamine als aanvulling op een gezond voedingspatroon.
Ook een goede mond- en tandhygiëne volhouden, vermindert het risico op aften. Dat houdt in dat je iedere 3 maanden je tandenborstel vervangt, regelmatig flost en je tandarts jaarlijks bezoekt. Een tandpasta zonder sulfaat (SLS of SDS) is beter tegen aften. Sulfaat is namelijk irriterend en kan dus bijdragen aan zweertjes in de mond.