Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

Je darmflora natuurlijk herstellen met probiotica

Je darmflora natuurlijk herstellen met probiotica
12 september 2024 7 min leestijd

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Kan je moeilijk naar het toilet gaan? Dan roepen je darmen om hulp! Een gezonde darmflora draagt niet enkel bij tot een vlotte spijsvertering en stoelgang, je algemene welzijn heeft er ook baat bij. Met een goede levensstijl en de juiste supplementen werken jouw darmen als een geoliede machine!

Symptomen van slechte darmflora

Een darmflora uit balans herken je aan volgende symptomen:

  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • constipatie
  • diarree
  • buikpijn en krampen
  • onregelmatig ontlastingspatroon
  • voedselintoleranties- of allergieën
  • vermoeidheid en slaapproblemen
  • gewichtsverlies- of toename

De gezondheid van je darmen kan ook je gemoedstoestand en mentaal welzijn bepalen. De darmen worden ook wel “ons tweede brein” genoemd. Onze darmen kunnen dan wel geen wiskundige vergelijkingen oplossen, hun zenuwstelsel werkt onafhankelijk en regelt zichzelf. Ze vragen feedback aan de hersenen om de darmactiviteit met ons leven te coördineren. Zo is het dat we bij stress sneller naar het toilet moeten.

Darmflora herstellen met medicatie

Medicatie is vaak verantwoordelijk voor onevenwichtige darmflora. Zo zijn antibiotica zonder twijfel de grootste vijand voor de natuurlijke bacteriën in je darmen. Zo bleek uit een Nederlandse studie uit 2019 dat protonpompremmers, metformine, antibiotica en laxantia de grootste impact op het microbioom hebben.

Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties in het hele lichaam te behandelen. Hoewel ze zeer effectief zijn, kunnen antibiotica geen onderscheid maken tussen nuttige en schadelijke bacteriën. Als gevolg daarvan richten ze nevenschade aan bij probiotica en verstoren ze de diversiteit en balans van ons darmmicrobioom.

Darmflora natuurlijk herstellen

Eet een gevarieerd dieet

Zo kan je in de eerste plaats op je voeding letten. Niet alleen je darmen hebben baat bij een gezond voedingspatroon, de rest van je lichaam zal je ook dankbaar zijn.

Eet voldoende:

  • vezels (bv. volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groenten en fruit)
  • gefermenteerde producten (bv. zuurkool, augurken, yoghurt)

Laat volgende eens eetwaren achterwege:

  • zuivel
  • suiker
  • bewerkte voeding (bv. chips, snoep, koeken)

Zorg voor voldoende beweging & ontspanning

Naast voeding zijn beweging én ontspanning de sleutels tot een gezonde darmflora. Lichaamsbeweging ondersteunt namelijk de doorbloeding in je darmen en zorgt voor een soepele spijsvertering. Daartegenover heeft je spijsvertering ook rust nodig. Een hele dag door snacken? Geen goed idee! Je darmen willen even bekomen na een maaltijd. Ook een te korte nachtrust is nefast voor je darmen.

Darmflora herstellen met supplementen

Chlorella

Chlorella is een groene alg boordevol voedingsstoffen: vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen zoals carotenoïden. Chlorella bevat uitzonderlijk veel chlorofyl (bladgroen). Chlorella zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darm. Om deze redenen wordt chlorella gebruikt voor het reinigen van het maag-darmkanaal. Deze voedingssupplementen en een gezonde en gebalanceerde voeding dragen er aan bij dat darmen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Inuline

Inuline is een probioticum dat de goede bacteriën in je darmen voedt. Je vindt inuline in grote hoeveelheden in chicorei, aardpeer, schorseneer en artisjok.

Gember

Gember ondersteunt de spijsvertering en helpt bij een goede maagfunctie, bijvoorbeeld tijdens periodes van reizen of bij zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast kan het een opgeblazen gevoel verlichten en je darmen ontspannen bij een diarree-aanval.

Darmflora herstellen met pre- en probiotica

Zowel prebiotica als probiotica zijn goed voor je darmen, maar ze helpen op verschillende manieren.

Prebiotica

Prebiotica zijn stoffen die door bepaalde bacteriesoorten in ons lichaam worden gebruikt om te groeien en stoffen te produceren die gezondheidsvoordelen hebben. Het zijn koolhydraten die je lichaam niet kan verteren. Ze gaan dus naar het lagere spijsverteringskanaal, waar ze als voedsel dienen om de gezonde bacteriën te helpen groeien. Prebiotica vind je onder meer in appels, bananen, bessen, havermout, tomaten en look.

Probiotica

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten, zoals lactobacillen en bifidobacteriën, die van nature in je lichaam leven. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darmen, waar ze bijdragen aan een gezonde darmflora door zich aan de darmwand te hechten en de plek in te nemen van slechte bacteriën. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Je hebt voortdurend goede en slechte bacteriën in je lichaam. Bij een infectie nemen slechte bacteriën de bovenhand en raakt je systeem uit balans. Goede bacteriën vechten tegen de slechte bacteriën en herstellen zo het evenwicht. Probiotica vind je onder meer in yoghurt, zuurdesembrood, kombucha en kimchi.

Soorten probiotica:

  • lactobacillus: het meest voorkomende probioticum. Verschillende stammen kunnen helpen bij diarree en kunnen mensen helpen die lactose, de suiker in melk, niet kunnen verteren.
  • bifidobacterium: kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) en sommige andere aandoeningen helpen verlichten.
  • saccharomyces boulardii: een gist die voorkomt in probiotica. Het lijkt te helpen tegen diarree en andere spijsverteringsproblemen.

Wat zijn dan de beste probiotica voor jouw darmen? Een probioticasupplement dat stammen van de bifidobacterium, lactobacillus- en saccharomyces-stammen bevat, zal een veelzijdige en uitgebalanceerde ondersteuning bieden aan je darmgezondheid.

Wanneer neem je probiotica?

Probiotica kunnen helpen bij verschillende darmklachten, zoals verstopping en diarree. Er is echter geen sluitend bewijs dat probiotica nuttig zijn voor mensen zonder darmklachten. Ze moeten consistent worden ingenomen om effect te hebben, vooral bij het herstel van de darmflora na diarree of verstopping. Probiotica kunnen ook nuttig zijn voor mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS).

Daarnaast kunnen probiotica nuttig zijn tijdens de zwangerschap. Het innemen van probiotica tijdens de zwangerschap kan helpen bij het in balans houden van de darmflora van de moeder, wat op zijn beurt de darmgezondheid van de pasgeborene kan beïnvloeden. Een gezonde darmflora bij de moeder kan de kans verkleinen op het ontwikkelen van allergieën en eczeem bij het kind. Bovendien kunnen probiotica helpen bij het verlichten van zwangerschapsgerelateerde darmproblemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel.

Aanbevolen hoeveelheid probiotica per dag 

De hoeveelheid probiotica die je per dag moet innemen, varieert afhankelijk van het type en de concentratie van de bacteriën in het supplement. Het is belangrijk om de dosering op de verpakking te volgen en, indien nodig, advies in te winnen bij een arts of een apotheker bij 24pharma.

Voeding met probiotica

Hoewel probiotica vaak in supplementvorm worden ingenomen, zijn er ook veel voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en kimchi
  • Gefermenteerde sojabonen zoals tempeh en miso
  • Zuivelproducten zoals yoghurt en kefir
  • Kazen van rauwe melk zoals brie, roquefort en gorgonzola
  • Bier en wijn (maar drink altijd met mate)
  • Zuurdesembrood
  • Appelazijn

Let op: de zuurgraad van ons maag-darmkanaal kan veel van deze bacteriën afbreken, waardoor ze de darmen niet altijd levend bereiken.

Bijwerkingen van probiotica

Probiotica zijn over het algemeen veilig, maar sommige mensen kunnen last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel wanneer ze voor het eerst beginnen met het innemen ervan. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verminderen na verloop van tijd.

Bij het gebruik van Enterol bij cortisonebehandeling of bij een verzwakte immuniteit is er een gevaar van overwoekering van de gistbacterie.

Voordelen van probiotica 

Probiotica bieden diverse gezondheidsvoordelen op het gebied van darmgezondheid en het immuunsysteem:

  • Stimuleren van het immuunsysteem: De goede bacteriën versterken het immuunsysteem door de darmbarrière te verbeteren.
  • Preventie van diarree bij antibiotica gebruik: Antibiotica kunnen de balans van de darmflora verstoren, wat vaak leidt tot diarree. Door de darmflora in evenwicht te houden, helpen probiotica deze vervelende bijwerking te voorkomen.
  • Herstellen van de darmen na diarree of infectie: Na een periode van diarree of een infectie ondersteunen probiotica het herstel van de darmflora, waardoor de spijsvertering weer normaal functioneert.
  • Reguleren van de stoelgang: Voor mensen die last hebben van verstopping of diarree dragen probiotica bij aan een meer regelmatige en gezonde stoelgang.
  • Vermindering van symptomen van prikkelbare darm syndroom (PDS): Bij PDS-patiënten kunnen probiotica symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en wisselende stoelgang verlichten, waardoor de levenskwaliteit verbetert.
  • Verlichting van krampen, opgeblazen gevoel en verteringsproblemen: Door het bevorderen van een gezonde darmflora en het verbeteren van de spijsvertering, dragen probiotica bij aan de vermindering van krampen, opgeblazen gevoel en andere verteringsproblemen.

Hoe kies je de juiste probiotica? 

Bij het kiezen van een probioticum is het belangrijk om op enkele factoren te letten, zoals de hoeveelheid bacteriën per dosering, de specifieke stam van de bacteriën, en of het supplement is getest en bewezen effectief te zijn.

Pre- en probiotica samen nemen

Omdat prebiotica probiotica voeden, heeft de gelijktijdige inname een synergetisch (ook wel symbiotisch genoemd) effect. Beide biotica beiden voordelen als je ze individueel zou innemen, maar de gunstige effecten worden alleen maar groter als je ze samen inneemt.

De combinatie van een pre- en probioticasupplement kan je algemene darmgezondheid dus ondersteunen. Bovendien kan het symbiotische effect van prebiotica en probiotica kan zich ook uitbreiden naar het immuunsysteem.

Vorig artikel:
Volgend artikel: