Waarom wachten op de eerste zonnestralen als je met zelfbruiners het hele jaar door kunt stralen? Zelfbruiners tasten je huid niet aan, terwijl Uv-stralen naast een bruine gloed ook voor huidschade zorgen. Hoe lang blijft het kleurtje van zelfbruiners zitten? En hoe vaak smeer je voor een egale teint? Lees hier welke zelfbruiner bij jouw huidtype past.
Hoe werkt zelfbruiner?
Zelfbruiners bevatten dihydroxyacetone (DHA), een stof die reageert met aminozuren in de bovenste laag van je huid. Wanneer je zelfbruiner op je huid smeert, dringt DHA door tot in de dode huidcellen. Daar bindt het zich aan de aminozuren in eiwitten. Die binding geeft een chemische reactie waarbij je huidcellen bruiner kleuren. De bruine kleur ontwikkelt zich geleidelijk aan en naarmate de dode huidcellen afschilferen.
Is zelfbruiner slecht voor je?
Zelfbruiner is niet schadelijk, omdat de werkzame stof DHA enkel doordringt tot de bovenste laag van je huid. Zo brengt zelfbruinend product geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot Uv-straling. Overmatige blootstelling aan de zon of kunstmatig Uv-licht in de zonnebank verhoogt het risico op zonnebrand of huidkanker en versnelt huidveroudering.
Bruinen zonder zon is dus niet slecht voor je. Wel moet je erop letten dat zelfbruiners je huid kunnen irriteren of een ongelijk resultaat kunnen geven. Zo kan je een allergische reactie op DHA of andere ingrediënten ervaren. Breng daarom eerst de zelfbruiner om een stukje huid aan om te testen. Ook overmatig gebruik kan tot irritatie en zelfs uitdroging leiden. Om een vlekkerig resultaat te voorkomen en een gelijkmatige teint te bereiken, exfolieer je eerst en verdeel je de zelfbruiner gelijkmatig over je huid.
Hoe lang blijft zelfbruiner zitten?
Gemiddeld blijft zelfbruiner zo’n 4 tot 7 dagen zitten. Daarna vernieuwt je huid zich en begint de kleur te vervagen. Maar houd er rekening mee dat het effect afhangt van verschillende factoren, zoals:
- de formule;
- je huidtype;
- de kleurintensiteit.
Dankzij deze tips kan je jouw bruine teint zo lang mogelijk houden:
- Exfolieer of scrub je huid grondig voordat je de zelfbruiner aanbrengt.
- Vermijd exfoliatie nadat je de zelfbruiner hebt aangebracht.
- Hydrateer je huid voldoende.
- Vermijd overmatig douchen of zwemmen.
Aangezien de kleur gemiddeld na een week vervaagt, kan je regelmatig opnieuw smeren en zo je teint behouden.
Hoe vaak zelfbruiner smeren?
Hoe vaak je zelfbruiner moet aanbrengen hangt af van de gewenste kleurintensiteit, de formule van de zelfbruiner en je huidtype. De meeste producten kan je 1 tot 2 keer per week aanbrengen voor een gelijkmatige en natuurlijk ogende teint.
Begin met een lichtere kleur als je nieuw bent met zelfbruiners en bouw de kleur geleidelijk op. Voor langdurige resultaten is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden door te exfoliëren en hydrateren voordat je de zelfbruiner aanbrengt.
Welke zelfbruiner is het beste voor jouw huid?
Niet elke zelfbruiner is geschikt voor jouw huidtype. Kies het juiste product voor jouw huid:
- Droge huid: Zoek dan naar zelfbruiners met hydraterende ingrediënten, zoals aloë vera, hyaluronzuur of kokosolie, om uitdroging te voorkomen
- Vette huid: Kies dan voor een zelfbruiner op waterbasis of een olievrije formule om te voorkomen dat je huid te vettig aanvoelt na het aanbrengen.
- Gevoelige huid: Ga voor een hypoallergene zelfbruiner, met natuurlijke ingrediënten bevat, vrij van kunstmatige geurstoffen en alcohol.
- Acnegevoelige huid: Vermijd zelfbruiners met zware oliën of comedogene ingrediënten, omdat deze de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen verergeren.
Met een zelfbruiner die speciaal is afgestemd op jouw huidtype, kun je een egale en natuurlijke teint bereiken, zonder afbreuk te doen aan je huidverzorgingsroutine.