Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

Aambeien

Aambeien zijn een veelvoorkomende aandoening. Wie er last van heeft, wil zo snel mogelijk van aambeien af. Toch bestaat er niet één wondermiddel dat aambeien doet verdwijnen. Wel zijn er middelen als zalf en zetpillen die de symptomen van aambeien verlichten. Lees hier wat de oorzaken en behandeling van aambeien inhouden.

Wat zijn aambeien?

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus. Die zwellichamen heeft iedereen en bevinden zich aan het einde van de endeldarm, waar de sluitspier zit. Ze zorgen ervoor dat er geen vocht of gas uit je darmstelsel naar buiten kan.

Iedereen heeft dus aambeien, al heeft niet iedereen er last van. Klachten treden op wanneer de zwellichamen onder druk komen en té hard opzwellen, bijvoorbeeld door een te hoge druk op de anus. Zo ondervind je ongemak en pijn, vooral tijdens de ontlasting.

Inwendige en uitwendige aambeien

We onderscheiden inwendige en uitwendige aambeien. De inwendige geven weinig klachten, het zijn voornamelijk de uitwendige die vervelend zijn. Wanneer kan je dan van uitwendige aambeien spreken? Als de inwendige aambeien zo gezwollen zijn, dat ze naar buiten puilen. Door te hard persen kunnen inwendige aambeien namelijk naar buiten worden geduwd. Uitwendige aambeien zitten aan de buitenzijde rondom de anale sluitspier.

Symptomen aambeien

De symptomen van aambeien kunnen bij inwendige of uitwendige aambeien verschillen. In het algemeen zijn aambeien aan de volgende symptomen te herkennen:

  • anale jeuk
  • problemen met stoelgang: afwijkende stoelgang, niet kunnen ontlasten
  • anale afscheiding
  • pijn tijdens ontlasting
  • zwellingen bij de anus

De ernst van de symptomen varieert per persoon. Niet iedereen ervaart dezelfde klachten.

Oorzaken aambeien

Verstopping

Een van de meest voorkomende oorzaken is constipatie, waarbij harde ontlasting en het persen tijdens de stoelgang extra druk op de aderen in het anale gebied veroorzaken. Ook je toiletbezoek uitstellen kan bijdragen tot pijnlijk aambeien.

Weinig lichaamsbeweging

Langdurig zitten, vooral op het toilet, kan de bloedstroom in het anale gebied verminderen en aambeien bevorderen. Bij weinig lichaamsbeweging kan ontlasting hard en droog worden, waardoor je harder moet persen om te ontlasten.

Overgewicht

Overgewicht kan bijdragen aan de druk op het rectum en de anus, wat het risico op het ontstaan van aambeien vergroot.

Zwangerschap en bevalling

De druk van de groeiende baarmoeder tijdens de zwangerschap kan het risico op het ontwikkelen van aambeien vergroten. Bij de geboorte zal de druk op de baarmoeder en bloedvaten nog hoger zijn door het harde persen en doordat het kindje op de anus drukt. Door deze druk worden de aambeien niet alleen prominenter; het kan gebeuren dat een deel van de endeldarm naar buiten komt.

Aambei en blaasontsteking

Aambeien en een blaasontstekingen zijn twee aandoeningen die geen verband houden met elkaar. Toch zijn er wel indirecte factoren die het risico op beide kwalen kunnen vergroten, zoals:

  • Obstipatie kan leiden tot meer druk op de blaas, waardoor de kans op bacteriële infectie groter wordt.
  • Diarree kan leiden tot irritatie van de blaaswand, waardoor de kans op bacteriële infectie groter wordt.
  • Tijdens de zwangerschap is de blaas gevoeliger voor bacteriële infectie.
  • Overgewicht kan leiden tot meer druk op de blaas, waardoor de kans op bacteriële infectie groter wordt.

De behandeling van een blaasontsteking is dan ook anders dan die van aambeien.  

5 tips om aambeien te voorkomen

Net als bij andere aandoeningen of kwaaltjes is voorkomen beter dan genezen. Aambeien wil je uiteraard liever vermijden dan behandelen. Een gezonde, dagelijkse ontlasting is de beste manier om klachten en vervelende aambeien te vermijden.

De volgende tips dragen bij aan een normale ontlasting:

  1. Beweeg minimaal een halfuur per dag.
  2. Beweeg voldoende, zeker als je veel neerzit.
  3. Drink voldoende water (minimaal 2 liter per dag).
  4. Eet gevarieerd en vezelrijk met voldoende volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en noten.
  5. Houd de ontlasting niet op; stel een toiletbezoek niet uit.

Bovenstaande tips bevorderen bovendien je gehele spijsvertering en darmfunctie

4 middelen om aambeien thuis te behandelen

Hoe kom je van aambeien af? Er is geen wondermiddel dat aambeien geneest. Toch kunnen hulpmiddelen als zalf en de symptomen verlichten en de genezing bevorderen.

Zo kan je aambeien thuis behandelen met:

  • Lidocaïnezalf tegen aambeien maakt de huid gevoelloos binnen enkele minuten en verlicht zo pijn of een branderig gevoel.
  • Zinkoxidezalf bij aambeien fungeert als een beschermende barrière, vermindert wrijving, en heeft verzachtende eigenschappen om symptomen zoals jeuk en irritatie te verlichten.
  • Vaseline kan bij de behandeling van aambeien dienen als een beschermende barrière, wrijving verminderen en de huid rond de aambeien hydrateren voor verlichting van ongemak.
  • Zetpillen voor aambeien worden rectaal toegediend. Ze kunnen, afhankelijk van de samenstelling, ontstekingen verminderen, pijn verlichten, de bloedvaten vernauwen om zwelling te verminderen, of een beschermende barrière creëren.

Bij ernstige bloedingen, aanhoudende aambeien of een verandering in het ontlastingspatroon is het aangewezen een arts te raadplegen. 

Uitwendige aambeien terugduwen

In sommige gevallen kan je uitwendige aambeien met zachte druk weer naar binnen duwen. Dat is echter niet altijd een oplossing die de aambeien voorgoed weghoudt. Prik zeker je aambeien nooit door of knijp ze niet uit. Raadpleeg een huisarts bij als je de aambeien niet zelf kan behandelen.

Tips tegen aambeien

Onthoud deze tips als je last hebt van aambeien: 

  • Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen bij de anus.
  • Uitwendige aambeien jeuken, doen pijn en belemmeren de stoelgang.
  • Constipatie, weinig lichaamsbeweging, overgewicht en zwangerschap kunnen aambeien veroorzaken.
  • Een gezonde ontlasting kan aambeien voorkomen.  
  • Aambeien kan je zelf behandelen met zinkoxidezalf, lidocaïnezalf, vaseline of zetpillen.