Roken is zowel psychisch als fysiek verslavend, met als gevolg dat stoppen niet vanzelf gaat. Eens je stopt met roken, steken vervelende ontwenningsverschijnselen de kop op. Toch is stoppen met roken de moeite waard, de nadelen wegen namelijk niet op tegen de voordelen.
Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?
De fysieke afhankelijkheid is te wijten aan de nicotine. Je hersenen werken met een beloningssysteem: na het roken van een sigaret ervaar je tijdelijk een goed gevoel. Wanneer je in de fase komt dat je nicotine mist, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.
Stoppen met roken zorgt ervoor dat deze verschijnselen geleidelijk verdwijnen en je terug gaat naar een normale lichamelijke situatie zonder nicotine.
Effecten stoppen met roken
Voordelen stoppen met roken: korte en lange termijn
Stoppen met roken kent uiteraard tal van voordelen, zowel op korte als op lange termijn. Houd er rekening mee dat je bepaalde effecten onmiddellijk voelt, terwijl sommige voordelen op zich laten wachten. Maar je lichaam zal je dankbaar zijn.
De meest ingrijpende en gunstige voordelen voor je lichaam zijn:
Na 8 uur: De koolmonoxide verlaat je lichaam en je bloed kan weer vlot zuurstof vervoeren.
Na 1 dag: Je longen houden grote schoonmaak: je hoest teer, slijm en stof op.
Na 2 dagen: Je smaak- en reukvermogen werken weer optimaal.
Na 3 dagen: Je kan weer vlot ademhalen en je longcapaciteit neemt alsmaar toe.
Na 2 weken: Je voelt je fitter, sporten kost minder moeite. Je huid klaart op, omdat je doorbloeding toeneemt.
Na 1 jaar: Je risico op longziektes en -kanker verminderen aanzienlijk. Ook loop je minder kans op hart- en vaatziektes.
Na 15 jaar: Je kans op longkanker halveert. Het risico op hart- en vaatziektes is even groot als iemand die niet rookt.
Stoppen met roken resulteert niet alleen in lichamelijke voordelen. Als je stopt met roken, heb je alvast deze pluspunten in het vooruitzicht:
- Je bespaart geld. Veel geld!
- Je omgeving, kleren en huis geuren niet meer (of toch anders).
- Je rokersadem verdwijnt.
- Je hebt meer zelfvertrouwen.
- Je bent niet meer verslaafd.
- Je geeft het goede voorbeeld.
Nadelen stoppen met roken: ontwenningsverschijnselen
Stoppen met roken verloopt niet van een leien dakje. Er zijn namelijk enkele ontwenningsverschijnselen verbonden aan stoppen met roken. Je lichaam is namelijk de constante nicotine gewoon en moet zich aanpassen aan het gebrek eraan.
Lichamelijke klachten na stoppen met roken:
- hoofdpijn;
- zweten en trillen;
- meer eetlust;
- paniekaanvallen;
- constipatie;
- aften;
- verlaagd hartritme.
Mentale afkickverschijnselen na roken:
- snel geïrriteerd;
- somber of neerslachtig gevoel;
- slapeloosheid;
- concentratieproblemen;
- frustratie of woede.
Hou vol, want ontwenningsverschijnselen verminderen de eerste drie weken en verdwijnen veelal binnen de drie maanden.
Stoppen met roken hulpmiddelen en medicatie
Heb je bijkomende hulp nodig om te stoppen met roken dan kunnen hulpmiddelen of medicatie het nodige doen. Nicotinevervangers verlichten de ontwenningsverschijnselen als je de juiste doseringen neemt.
- Nicotinepleisters: deze geven gedurende de dag nicotine af, waardoor jij jouw dagelijkse dosis nicotine geleidelijk aan opneemt zonder te roken.
- Nicotine-inhalers: met een inhaler imiteer je de rookbeweging- en zuiggewoonte waardoor je het roken als handeling minder mist.
- Nicotinekauwgom: met de nicotine kauwgom bepaal jij zelf hoeveel nicotine je in jouw lichaam opneemt. Bovendien kan nicotine kauwgom jouw mondverlangen verlichten.
- Nicotinespray: werkt door een gecontroleerde dosis nicotine aan het lichaam te leveren, waardoor ontwenningsverschijnselen verminderen en het proces van stoppen met roken wordt vergemakkelijkt.
- Nicotinezuigtabletten: ze werken door een gecontroleerde dosis nicotine via het mondslijmvlies af te geven, verminderen zo ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar roken tijdens het stoppen.
Nioctinevervangers vind je van Nicorette, Nicotinell en Niquitin.
Tips om te stoppen met roken
Ben je een fervent roker of ben je niet te vinden om ineens te stoppen met roken? Dan helpen we jou graag op goede weg met deze tips om geleidelijk aan het roken af te bouwen. Naast hulpmiddelen en medicatie kunnen deze tips je helpen naar een nicotinevrij leven!
Zoek afleiding
Wat je aandacht geeft groeit. Probeer jouw aandacht wanneer je zin krijgt om te roken te verleggen naar een ander onderwerp.
Stel een schema op
Een schema met doelstellingen waarbij je aangeeft hoeveel je per week ‘mag’ roken en wanneer je effectief gaat stoppen. Zo maak je jouw proces meetbaar.
Start met sporten
Combineer het stoppen met roken met het starten van sporten, een Start2Run bijvoorbeeld. Hierdoor link je het stoppen met roken meteen aan een sportieve prestatie. Je zal merken dat je gaandeweg minder gaat roken om jouw sportieve prestatie te verbeteren.
Doorbreek routines
Rook je bijvoorbeeld ’s ochtends vooraleer je naar het werk vertrekt, schakel dat rookmoment uit. Las je op het werk een pauze in door te roken? Haal dan een glas water, thee of koffie in de plaats en schrap ook dat rookmoment. Zo bouw je geleidelijk aan rookmomenten af en geef je jouw brein tijd om zich aan te passen.
Stoppen met roken moeilijkste dagen
De eerste paar weken ondervindt je lichaam de grootste veranderingen. Ontwenningsverschijnselen vormen een hindernis, maar signaleren dat je lichaam aan de afwezige nicotine probeert te wennen. Ook als je wilt stoppen met roken na 40 jaar, is het niet te laat; je gezondheid heeft alleen maar baat bij een tabakstop.
Je eigen motivatie bepaalt in grote mate je succes. Vanzelfsprekend zijn er tal van manieren om te stoppen, maar als je voldoende motivatie kan opbrengen, helpen nicotinevervangers de ontwenningsverschijnselen op te vangen.
Alles wat je moet weten over stoppen met roken
Overweeg je te stoppen met roken? Dat is al een stap in de goede richting. Houd volgende zaken in het achterhoofd:
- Stoppen met roken verbetert de ademhaling, vermindert het risico op ziekten, verhoogt de levensverwachting en bevordert de algehele gezondheid.
- Je ervaart ontwenningsverschijnselen:
- Lichamelijk: hoofdpijn, paniekaanvallen, meer eetlust, constipatie.
- Psychisch: frustratie, woede, neerslachtig of somber gevoel, slaapproblemen.
- Je kan een beroep doen op voorschriftvrije medicijnen om te stoppen met roken (nicotinevervangers):
- Nicotinepleisters
- Nicotinesprays
- Nicotine-inhalers
- Nicotinekauwgommen
- Nicotinezuigtabletten
24pharma staat je bij met deskundig advies. Een vraag over stoppen met roken? Wij helpen je graag verder!