Vóór 16u besteld, morgen bezorgd
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 350 merken
Erkende Drogist

Tips om geneesmiddelen te bewaren

Tips om geneesmiddelen te bewaren
18 juli 2024 3 min leestijd

Je huisapotheek correct opbergen is cruciaal om de kwaliteit en effectiviteit van je geneesmiddelen optimaal te houden. Maar wat is nu de beste manier om ze te bewaren? En hoe bewaar je medicijnen onderweg of bij hoge temperaturen? Lees hier handige tips en richtlijnen om je huisapotheek veilig weg te bergen.

Hoe bewaar je geneesmiddelen?

De verpakking beschermt niet alleen de geneesmiddelentegen licht, lucht en vocht, maar geeft je ook alle nodige bewaarvoorschriften. Bewaar je medicatie dus steeds in de originele verpakking.

De meeste voorschriften stellen dat je geneesmiddelen op een droge, donkere plaats, tussen 15°C en 25°C bewaart. Een medicijnkastje in de badkamer of keuken is dus niet aangewezen vanwege de vochtigheid en temperatuurschommelingen. Houd er ook rekening mee dat geneesmiddelen buiten het zicht en bereik van kinderen of huisdieren liggen.

Je huisapotheek in de koelkast bewaren? Geen goed idee! Vloeibare medicatie zoals drankjes, druppels of ampullen met injectievloeistof mag niet standaard in de koelkast. Er bestaat een kans dat er door de kou kristallen in de vloeistof ontstaan wat de werking van het medicijn kan beïnvloeden. Bepaalde medicatie zoals insuline moet je dan weer gekoeld bewaren.

Ben je niet zeker hoe je jouw geneesmiddelen best bewaart? Lees steeds het bewaaradvies of vraag advies aan je apotheker.

Hoe bewaar je medicijnen bij hoge temperaturen?

Bij hoge temperaturen kunnen bestanddelen hun doeltreffendheid verliezen, waardoor je geneesmiddel dus niet meer werkt zoals het hoort.

Zo kunnen bijvoorbeeld zetpillen smelten, waardoor ze onbruikbaar zijn. Hoge temperaturen tasten ook medicijnen met eiwitten zoals insulinespuiten aan. De eiwitten verliezen hun structuur, waarop het geneesmiddel zijn effectiviteit verliest. Verder kan ook het vocht in geneesmiddelen (zoals in neusspray) verdampen en zo de concentratie veranderen.

Bij hoge temperaturen is het dus van uiterst belang om je geneesmiddelen koel en droog te bewaren.

Hoe lang kan je geneesmiddelen bewaren?

De verpakking van geneesmiddelen vermeldt steeds een vervaldatum. Die is aangeduid door de letters “EX” of “EXP” van “expired”, gevolgd door een maand/jaar of dag/maand/jaar. Vervallen medicatie neem je niet meer in, omdat de werkzaamheid of veiligheid ervan niet kan worden gegarandeerd. Daarnaast zie je ook “LOT” en een datum: dat is de productiedatum.

Vervallen of ongebruikte medicijnen gooi je niet zomaar in je toilet of bij je restafval. Breng ze naar je apotheker; die vernietigt ze op een veilige manier voor jou. Deze geneesmiddelen mag je bij je apotheker achterlaten:

  • niet-gebruikte pillen, zetpillen, capsules in strip of fles
  • resten van siropen en vloeibare geneesmiddelen in de originele flessen
  • restjes half-vloeibare geneesmiddelen in een tube
  • resten van sprays en aerosols
  • niet-gebruikte geneesmiddelenpleisters

Bewaartermijn kan ook afhangen of het product geopend is

Tip: Houd je medicijnkastje up-to-date en schrijf de vervaldata duidelijk op de verpakking. Zo merk je op tijd wanneer een geneesmiddel vervalt.

Reizen met medicijnen

Temperatuurschommelingen kunnen de werking van je geneesmiddel beïnvloeden.

Voor medicijnen die in de koelkast moeten is tijdens reizen een koeltas nodig. Als je een koel- of vrieselement toevoegt, kan het medicijn bevriezen. Vul de tas liever met flessen koud water. Bewaar je medicijnen ook zeker niet in je broekzak, de auto, caravan, tent, boot of fietstas kan het erg warm worden, aangezien de temperatuur dan erg schommelt.

Kies indien mogelijk voor geneesmiddelen in vaste toestand (pillen, poeder, tabletten, …) in plaats van vloeibare geneesmiddelen (siropen) of zetpillen.

Vorig artikel:
Volgend artikel: