Vóór 16u besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorging vanaf 59€
Meer dan 450 merken
Erkende Drogist

Tips tegen een verkoudheid: zo kom je er snel van af

Tips tegen een verkoudheid: zo kom je er snel van af
29 augustus 2024 4 min leestijd

In het najaar doet niet alleen de koude haar intrede, maar ook de verkoudheidsvirussen duiken op en verspreiden zich als een lopend vuurtje. Voor je het weet, lig je met een vervelende kriebelhoest en verstopte neus in bed. Het goede nieuws: een verkoudheid gaat vanzelf over! Met deze tips tegen verkoudheid verlicht je jouw symptomen en ben je in een mum van tijd weer de oude.

Symptomen verkoudheid

Over het algemeen worden verkoudheden gekenmerkt door milde symptomen. Symptomen van een verkoudheid:

  • niezen
  • hoesten
    • droge hoest
    • slijmhoest
  • verstopte neus
  • loopneus
  • keelpijn
  • heesheid
  • oorpijn of oorsuizen
  • koorts

De symptomen verschillen sterk afhankelijk van leeftijd, algemene gezondheidstoestand en weerstand. Kinderen lopen bijvoorbeeld vaker koorts op dan volwassenen bij een verkoudheid.

Griep of verkoudheid

Bij zowel de griep als verkoudheden is een virus de oorzaak. Beide ziektes kan je het hele jaar door krijgen. Bij een griepvirus ervaar je ernstigere symptomen zoals een plotse, hoge koorts. Die koorts piekt tussen dag 2 en 4 en gaat gepaard met hoofd- en spierpijn.

Hoe lang duurt een verkoudheid?

Gemiddeld duurt een verkoudheid 7 tot 10 dagen. Van lichte symptomen als hoesten en niezen kun je tot wel 3 weken last hebben. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over.

Verloop van verkoudheid

Een verkoudheid verloopt steeds volgens dezelfde fases.

1. Besmetting (dag 1-2)

Het verkoudheidsvirus heeft je gevonden en komt via je neus, ogen, of mond in je lichaam terecht.

2. Beginfase (dag 3-4)

Na 2 tot 3 dagen steken vervelende symptomen de kop op. Hier beleef je de ergste dagen van je verkoudheid. De vermoeidheid slaat toe, je keel kriebelt erg en je niest de hele dag door.

3. Uitziekfase (dag 5-6)

De klachten nemen alsmaar toe en hebben nu ook je neus- en keelholte bereikt. Omdat je slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en produceer je meer slijm. Het resultaat? Een verstopte neus vol snot. Neem daar nog eens een onverstoorde hoestprikkel, suizende oren of een hese stem bij en je verkoudheid is op haar hoogtepunt!

4. Eindfase (dag 7)

Je symptomen verlichten en langzaamaan voel je je beter.

Is een verkoudheid besmettelijk?

Een verkoudheid is wel degelijk besmettelijk. Het virus verspreidt zich via speeksel, wanneer een besmet persoon ademt of niest en verspreidt zo druppeltjes in de lucht met het virus. Een besmetting krijg je evengoed via handcontact.

Hoe lang is een verkoudheid dan besmettelijk?

Met een verkoudheid ben je besmettelijk vanaf de eerste klachten tot wanneer je geen symptomen meer hebt.

Hoe kom je zo snel mogelijk van een verkoudheid af?

De beste manier om snel van je verkoudheid af te komen? Uitzieken! Je kan een verkoudheid niet genezen in 1 dag.

Tips tegen verkoudheid

Hoewel een verkoudheid vanzelf over gaat, kan je de symptomen wel verlichten en zo het verloop van ervan draaglijker maken.

  1. Neusspray

Neussprays ontzwellen de neusslijmvliezen en bieden een snelle, doeltreffende oplossing voor een vrije ademhaling. Enerzijds kan je neussprays met xyolmetazoline, oxymetazoline of tramazoline gebruiken.

Let op: sprays met xylometazoline mag je niet meer dan 3 keer per dag en niet langer dan een week gebruiken. Bij langdurig gebruik beschadigen de neusdruppels je slijmvliezen.

Anderzijds bieden neussprays en -spoelingen met zeezout ook verlichting. Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat je vrijer kan ademen. Ook verwijdert eenzoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus.

  1. Hoestsiroop

Een hoestsiroop zal je hoest niet wegnemen, maar wel je keelpijn verlichten. Tijm is een van de meest gebruikte kruiden in natuurlijke hoestsiropen dankzij haar verlichtende eigenschappen. Tijmsiroop verzacht namelijk een geïrriteerde keel en vermindert de neiging om te hoesten. Niet alleen als siroop, maar ook als zuigtabletten of als keelspray.

Naast tijm kunnen honing, weegbree, echonacea, salie en pepermunt ook hoestklachten verminderen. Een natuurlijke hoestdrank op basis van kruiden werkt doorgaans onmiddellijk.

  1. Ventilatie

Zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventileer goed. Droge en warme lucht irriteert namelijk de slijmvliezen, waardoor de klachten erger kunnen worden. Ventileer je wel voldoende, maar is de lucht nog steeds droog? Gebruik dan luchtbevochtigers met schoon water.

  1. Paracetamol

Helpt paracetamol tegen een verkoudheid? Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd afnemen.

  1. Stomen

Stoom zal je verkoudheid niet genezen, maar vermindert wel je klachten. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost en je tijdelijk minder last hebt van snot en slijm in je keel.

Zo kan je in een warme douche de stoom goed in- en uitademen, maar je kan ook een stoombad met een hete kom water creëren. Let wel op dat het water niet té heet is, 60°C is het maximum. Bij kinderen is een stoombad om die reden afgeraden.

  1. Rusten

Aangezien een verkoudheid vanzelf over gaat, is rusten de beste remedie. Door te rusten, geef je jouw immuunsysteem de kans om de verkoudheid te bestrijden én voorkom je de verspreiding van de infectie. Naar buiten met een verkoudheid? Frisse lucht is belangrijk, maar besmet geen anderen.

Zo’n twee weken na je besmetting heeft je lichaam antistoffen aangemaakt. Als je een verkoudheid hebt gehad, ben je immuun voor dat bepaalde virus, maar niet voor andere verkoudheidsvirussen.

Verkoudheid genezen in 1 dag

Een verkoudheid genees je niet op één dag. Je lichaam heeft tijd nodig om de infectie te bestrijden. Met onze tips tegen verkoudheden genees je wel sneller en verlicht je de symptomen. Neusspray, hoeststiroop, hydratatie en rust zijn je beste bondgenoten in de strijd tegen een vervelende verkoudheid! 

Vorig artikel:
Volgend artikel: